In den beginne

oprichting-krantenbericht

Voor het eerst in de krant

Rugby Club Hilversum is in 1954 opgericht door Feyke "Frits" Frankfort, Cor de Rie, Joop Gorel, Pim Ooms en Jan van Altena die de vruchtbare mogelijkheden zagen voor een tweede rugbyvereniging in het Gooi. Zijzelf vonden het namelijk te ver fietsen naar die andere club. De oprichtingsvergadering vond plaats op donderdag 25 september 1954 in, hoe kan het ook anders, de kroeg: "de Jonge Graaf van Buren" waar Rugby Club Hilversum officieel van start ging. Cor de Rie en "Frits" Frankfort vormden het waarnemend bestuur van de club in oprichting.

Ons eerste officiële bestuur bestond uit: K. van Spengen, voorzitter; F. Frankfort, secretaris; B. Kolman, penningmeester; P. Ooms en A. Baartwijk, commissarissen. De samenstelling van statuten en huishoudelijk reglement werd overgelaten aan: C. de Rie, F. Frankfort en J. van Altena. De contributie bedroeg fl. 20,-- per jaar.

Veel leden kwamen voort uit RC 't Gooi die de vruchtbare mogelijkheden zagen voor een tweede rugbyvereniging in het Gooi. Ons bestuur (in oprichting) had een advertentie gezet in de lokale krant. Mede daardoor kon Rugby Club Hilversum vanaf de oprichting gelijk al een volledig team in het veld brengen.

Natuurlijk hadden we niet meteen de beschikking over een eigen veld, maar ook toen al waren we een bijzonder vindingrijke vereniging. Onze eerste echte wedstrijd vond plaats op 14 november 1954 tegen AAC op een veld waar in de toekomst (iets verderop) ons sfeervolle clubhuis zou verrijzen. Dat zou onze vaste stek worden: Berestein. De heer C.A.M.  Dekker, ambtenaar van lichamelijke opvoeding, was zelfs ter plaatse om de allereerste kick-off te verrichten.

Inbreng

Onze club heeft door de jaren heen veel internationals voortgebracht. Niet alleen bij de heren, maar ook bij het damesrugby is de inbreng van Rugby Club Hilversum van onschatbare waarde. Mannen zoals Frits Frankfort,  Jan Rosman, John van Altena, en de familie Visser (Marc, Tim en Sep). Of onze dames zoals Irma Slomp en Joyce van Altena. Het zijn slechts een handvol namen die namens onze club door de jaren aan de nationale selectie zijn afgevaardigd. Daarover kunt u hier meer lezen. Maar ook voor succesvolle (bonds)coaches weet men de Hilversummers te vinden. Om er maar een paar te noemen: Frits Frankfort, Ben Dortmund, John van Altena, Gert van Reenen, Richard Majoor, Robert Balkestein en Rob Brouwer. Allemaal namen die nog steeds klinken als een klok in de nationale rugby gelederen.